5 feiten over 'Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht'

Op vrijdag 6 december 2024 komt het succesvolle 'Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht' naar Antwerpen. De wereldwijd bekroonde theatervoorstelling vertelt het ontroerende verhaal van Christopher geschreven door Mark Haddon. We hebben voor 5 leuke feiten opgesomd. 

1. De titel is geïnspireerd door een citaat van Sherlock Holmes

'The Curious Incident Of The Dog In The Night-Time 'rolt misschien niet zo lekker van de tong, maar het roept wel een heel beeld op. En dat is precies hoe Mark Haddon zich voelde toen hij Silver Blaze van Arthur Conan Doyle las. Bij het schrijven van de daaropvolgende roman maakte hij de hoofdpersoon, Christopher Boone, een behoorlijk grote Sherlock-fan en verwijst hij meerdere keren in het boek naar de fictieve detective.

2. Mark Haddon is geen expert

Omdat de auteur zo'n mooie en levendige interpretatie van een tiener met sociale beperkingen schreef, zou je denken dat hij een persoonlijke connectie of kennis van het onderwerp had. Maar dat is niet waar. Hij heeft niet specifiek onderzoek gedaan naar het autismespectrum om het personage te creëren. Sterker nog, hij heeft helemaal niet veel onderzoek gedaan. Mark heeft verklaard dat als Christopher de diagnose van Autisme zou krijgen, hij autisme zou hebben. Maar omdat autisme net zo individueel is als de mensen die het ervaren, wilde hij er niet te veel nadruk op leggen - daarom wordt het nooit genoemd in het verhaal. In plaats van typische kenmerken te volgen, bedacht Mark een reeks regels waar Christopher naar zou leven.

3. Het is een prijsmagneet

Sinds de publicatie heeft het boek meer dan 17 literaire prijzen ontvangen, waaronder de Costa Book Of The Year, Waverton Good Read Award en de Guardian Children's Fiction Prize, om er maar een paar te noemen. Niet alleen de roman was een winnaar, maar ook het toneelstuk. In 2013 evenaarde The Curious Incident Of The Dog In The Night-Time het record voor de meeste gewonnen prijzen bij de Olivier Awards, met zeven onderscheidingen. De prijzen omvatten Best New Play, Best Director en Best Actor.

4. Het brak records

Niet alleen evenaarde het het record voor de meeste gewonnen Olivier Awards, maar toen Alex Sharp in 2015 de Tony won, was hij de jongste artiest ooit die de prijs voor Beste Acteur in een toneelstuk won. Hij was toen 26.

5. Voor het eerst in Vlaanderen

De toneelbewerking van dit opmerkelijke verhaal werd voor het eerst opgevoerd in het National Theatre in 2012. Vanwege de lovende kritieken en de populaire vraag, werd het snel overgebracht naar het Apollo Theatre in West End, waar het negen maanden werd opgevoerd voordat het moest sluiten vanwege de onverwachte instorting van het dak van het theater. De show hervatte zijn West End-run in juli 2014 en bleef nog een tijdje in Londen. De voorstelling wordt wereldwijd gesmaakt. Ze werd reeds opgevoerd in Mexico, Australiïe, Spanje, Nederland... In 2017 kon je in Luik reeds gaan kijken naar het verhaal van Christopher, en nu komt het voor de eerste keer naar Vlaanden.

Onze sponsors en partners

Volg Ons

Contact

Hoogstraat 41
2000 Antwerpen

secretariaat [at] de-speling.be

BE 0480 262 737