'Once' van idee tot in het theater

Ons verhaal begint in augustus 2021. Het bestuur is op zoek naar een productie voor juni 2022 en er staan een paar leuke titels in de shortlist.

Helaas is er niks bij waarbij iedereen onmiddelijk een 'Ja-dat-doen-we' gevoel krijgt. Deze is wel leuk, maar niet geschikt voor de rode zaal.  Die andere is super, maar dat wordt qua cast toch wel een zoektocht. En dan nog die, ideaal maar die staan al op de planning bij andere gezelschappen... Je begrijpt dat we allemaal wat met de handen in het haar zaten. 

Alsof de (weer)goden er mee gemoeid waren, was de zomer van 2021 niet echt geweldig. Helaas hebben we onze openluchtvoorstelling 'Nell Gwynn' één avond moeten annuleren wegens te slecht weer. Omdat de cast en crew hun avond toch vrij gehouden hadden, ontstond er in het Sterckshof een gezellige jamavond met hapjes, drank, muziek en ontzettend veel plezier. Deze hele avond brachten bij Ronny herinnneringen terug aan de voorstelling van 'Once' die hij in Londen gezien had. Het zaadje was geplant. Misschien was 'Once' wel een optie... In de loop van de volgende dagen sprak hij menig bestuurslid hierover aan. Sommigen hadden de film reeds gezien en twijfelden geen seconde. Voor anderen was het een grote onbekende, maar één voor één werden ze overtuigd van de kracht van dit stuk. 

IMG_20220125_215344.jpg

'Once' is nog nooit vertaald geweest naar het Nederlands. Op zoek naar een vertaler dus. Ver moesten we niet zoeken. Sam Michielsen stond te springen om dit project aan te nemen. Niet alleen is 'Once' een van zijn favoriete musicals, hij heeft als muzikant ook heel veel voeling met het verhaal . Een prachtige vertaling is het resultaat. Maar de zoektocht was nog niet ten einde. Het hele creatieve team begon stilaan vorm te krijgen. Iedereen even gedreven om hier een prachtige productie van te maken. 

Het invullen van de cast was nog niet zo makkelijk. Niet alleen waren we op zoek naar goede acteurs en zangers, het moesten ook nog eens uitmuntende muzikanten zijn om alle muziek live op podium te brengen. Onze verrassing was groot toen er uit ons ledenbestand toch een aantal muzikanten tevoorschijn kwamen. Voor sommigen moest er wat stof van de gitaren gehaald worden, maar iedereen had er ontzettend veel zin in. 

WhatsApp Image 2022 05 19 at 4.09.03 PM

U begrijpt dat, wanneer we eind januari 2022 een eerste samenkomst en jamsessie hielden, de zenuwen strak gespannen stonden. Wat gaat dit geven? Hoe gaat dit klinken? Iedereen was doodnerveus. Na een korte lezing van het stuk en wat afspraken begonnen we er aan. 'Pada Pada' stond als eerste op de planning. Wat een feest was dat! Het klonk nog lang niet perfect, maar de sfeer, de gezelligheid, het enthousiasme was enorm. Een prachtige ontlading na weer een paar maand corona-beperkingen. De start was gemaakt. De 'Once'-trein was vertrokken.

Na drie maand intensief repeteren, hier en daar nog wat corona-zieken komt het einde in zicht. Volgende week trekken we met ons hele hebben en houden het Fakkeltheater in bereiden we ons voor op de première op 28 mei. 

 gitaren

Volg Ons

Contact

Hoogstraat 41
2000 Antwerpen

secretariaat [at] de-speling.be

BE 0480 262 737